lördag 20 oktober 2012

Parken Zoo

Så har då veckan passerat och knappast har någon undgått skandalen kring Parken Zoo i Eskilstuna. Helena Olssons något stapplande uttalanden vad gäller utrotningshotade djur i parken, deras öde och turerna runt hela verksamheten. Stapplande? Ja så kan tyckas för den oinvigde men visst finns det frågor som bör ställas!

Samtidigt känner jag med Helena då det tycks att hennes hållning då tv kör sin stand up fried, verkligen svenar hennes vingar. Samtidigt ej att förglömma att hennes hållning utåt antagligen har en både djup och bred sanktion uppifrån, men nu åker hon ut på ett silverfat sina vackra, ärliga ögon till trotts.
Samtidigt är denna fråga mycket större och stannar ej vid att en vacker tallrik med Helena Olsson skjuts in under dörren till en het och kreativ granskningsredaktion. Frågan är mer komplex än så. Att hålla väl i minne landets intensiva rovdjursmotståndare och deras deviser om utplanterade björnar och vargar. Ja vart tar alla dessa djur vägen, enligt rovdjursmotståndare raka vägen ut i glesbygdens djupa skogar som ett led i en statlig sanktion att belägga glesbygden med ytterligare en börda ovanpå arbetslöshet och utflyttning.Eljest öppnas nu ljuset för andra mer rimliga förklaringar, så som att djur dör både på naturlig väg och med viss assistans. Kanske undgår glesbygdens problemfyllda marker dessa individer då deras öden troligen går raka vägen från häng till frysbox med varierande orsaker som grund. Självfallet ser alla djurparker vikten av att skilja dessa djurs öden från allt vad marknadsföring, nyhetsflöde och information heter. Vem vill säga till barn och barnfamiljer att den söta björnen Bamse, numer ligger i en frys, eller rentav förtärs på en exklusiv restaurant? Nej omplacering eller i värsta fall naturlig död är vad som presenteras.

Stänga alla djurparker är ord som utmärkt sig den gångna veckan men där skall man hålla i färskt minne att samtliga djurparker är av stor vikt för människors intressen för djuren och samtidigt deras existensberättigande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar