torsdag 4 oktober 2012

Björn-Kocken lagar gryta på högrev

Så var jag då åter i vid hemmets trygga härd efter ett affärsmöte i Östermalmshallen. tanken var att per fot ta mig närmaste vägen till centralen men... något gick fel och...plötsligt kom jag ut mitt emot Djurgården och fick snällt vandra Strandvägen ut, in mot city igen. Ja jag skyller på att jag varit i Hälsingland sedan 1991 och att det tar tid att komma in i den gamla lokalkännedomen igen.
Väl hemma blev det så dags att plocka fram den härliga högrev som vi inhandlat med förtjusning på vår lilla konsumbutik. Först putsa köttet, bort med alla senor. Sen ner i grytan med en klick smör, flingsalt, svartpeppar och färsk egenodlad chili, 2 klyftor vitlök och en halv flaska 7 deadly Zins, Amerikanskt vin från Karlifonien med Zinfandel-druvor. Naturligtvis bryna köttet först.

Sen i med egenodlad paprika, 2 kanelstänger och 3 neijlikor, en skvätt soya, en gul lök, lite skivade morötter och 3 potatisar i grova bitar. Koktid 3 h, därtill en skvätt grädde!Så alla bröder, ingen nämnd ingen glömd, lite tända ljus på detta och så rullar hjulen igen och katten spinner framför brasan ;-) Anrättningen serveras med fördel tillsammans med fluffigt ris som kokas med 1/4 näve salt och en icke så blygsam klick smör.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt! :) Verkar grymt gott, men jag hade nog tagit det lugnar med kanelen och sparta med att stoppa i potatisen till sita halvtimmen. Men de e ju jag det! ;)
    /Jocke W

    SvaraRadera
  2. Förtydligar lite här. 1 kanelstång hänger med från det att köttet påbörjat sin kokning, nr 2 den sista timmen. Potatisen åker i de sista 35 - 40 minutrarna, viktigt att dess stärkelse frigörs men att potatisen bibehåller fast yta men är en aningen överkokt på insidan. Var inte rädd för att använda kanelen då vinet trycker ned den smaken, men smaka hela tiden av grytan. Jag gör det säkert var 30:e minut. Servera gärna samma vin till maten. 7 deadly Zins är ett prisvärt gott amerikanskt vin. 119:- På det Statliga monopolbolaget vin & Sprit (Systembolaget)

    SvaraRadera